Norm: Aanpak daders (derden)

Leg vast hoe daders van agressie en geweld aangepakt worden.

Inhoud van deze pagina

Minimum eisen 

Maak onder meer duidelijk:

  • de sancties en wanneer ze worden opgelegd;
  • in welke gevallen aangifte wordt gedaan bij de politie;
  • in welke gevallen eventuele schade op de dader verhaald wordt;
  • hoe wordt omgegaan met recidiverende daders.

Zorg dat binnen 48 uur actie wordt ondernomen richting de dader. In overleg met de klager/slachtoffer wordt bezien of aangifte wordt gedaan. In beginsel wordt aangifte van strafbare feiten (zoals fysiek geweld en bedreiging) door het bevoegd gezag namens het slachtoffer bij de politie gedaan. In het geval de werknemer zelf aangifte doet kan daarvoor het schooladres gebruikt worden. In principe wordt altijd alle schade op de dader(s) verhaald.  
Zorg daarbij:

  • dat als er materiële en/of immateriële schade is geleden de wens tot schadevergoeding in de aangifte wordt aangegeven (dit is van belang om de schade via voeging in het strafproces terug te vorderen);
  • dat de werknemer die aangifte doet altijd domicilie kiest op adres van de werkgever, om zo zijn huisadres buiten de aangifte te houden;
  • dat tijd vrij gemaakt kan worden voor het (zelf) doen van aangifte en het begeleiden van werknemers, en ook bij het verhalen van schade door het slachtoffer op een andere manier dan via voeging in het strafproces.

Zie voor meer informatie de website van Veilige publieke dienstverlening over hoe te handelen bij een incident, met onder meer aandacht voor: als organisatie de dader aanspreken, aangifte doen en schade verhalen. Zie ook de Gespreksleidraad voor school en politie.

Datum laatste wijziging:
dinsdag 29 april 2025

Goedgekeurde norm:

Wordt gehanteerd door
de Nederlandse Arbeidsinspectie.


Geldigheidsduur:

augustus 2023 - augustus 2029.

Contact over deze norm?

Mail de redactie over deze norm