Schoolvoorbeeld:
Kolven op school

Reglement geeft helderheid over de rechten van medewerksters op het gebied van kolven/voeden.

Inhoud van deze pagina

CSG Liudger wil het werkneemsters makkelijk maken hun kind na de bevalling borstvoeding te blijven geven, door kolven of zelf voeden. Daarom is een kolfreglement opgesteld en is op alle vijf locaties een ruimte aangewezen die aan de normen voldoet: rustig, behaaglijk, afsluitbaar en met de juiste voorzieningen in de buurt (warm/koud water, een koelkast). Voorafgaand aan het zwangerschapsverlof maakt de werkneemster aan haar leidinggevende kenbaar dat ze borstvoeding wil blijven geven. Ze bespreken met elkaar wat haar rechten zijn, wat van haar wordt verwacht (bijvoorbeeld het tijdig bespreken van de ruimte) en of het nodig is de werktijden aan te passen.

Effect op arbo

Door adequate communicatie over de mogelijkheden weet de werkneemster waar ze aan toe is bij haar terugkeer naar het werk. Dat voorkomt onnodige spanning en op termijn waarschijnlijk ziekteverzuim. Het heeft een positief effect op welzijn en tevredenheid.

Winst

Het reglement haalt het kolven/voeden uit de informele sfeer. Duidelijk wordt dat de school gewoon moet voldoen aan wettelijke regels, werkneemsters voelen zich serieus genomen en hoeven zich niet schuldig te voelen over hun wensen.

Pluspunten

+ Het reglement geeft helderheid over de rechten op het gebied van kolven/voeden (nl. een kwart van de werktijd, tot het kind negen maanden oud is).
+ Vooraf weten dat het kolven/voeden na de bevalling geregeld is, geeft de medewerkster rust. Het neemt een mogelijk struikelblok weg om weer aan het werk te gaan.
+ Bewuste keuze van de kolfruimte (wat verder van het leerlingengewoel en niet handmatig op het invalidentoilet), voorkomt onrust en tijdverlies.

Tijd

Naar schatting twee uur. Een voorstel maken, medewerksters per mail vragen naar hun ervaringen met het kolven en die verwerken in het voorstel. Het gaat om de praktische toepassing van wettelijke regels en daarom is er niet veeloverlegtijd mee gemoeid.

Kosten

De regeling is gepubliceerd op intranet. De repro van de school produceert het foldertje dat aan zwangere vrouwen kan worden toegestuurd. Er zijn minimale arbeidskosten mee gemoeid.

Tips

  • Betrek vrouwen die ervaring hebben met kolven/voeden bij het opstellen van het reglement en de keuze van de ruimtes. Zo krijg je waardevolle suggesties voor een goede regeling.
  • Publiceer over de regeling via het personeelsblad, zodat iedereen op de hoogte is.

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit schoolvoorbeeld.

Reageer op dit schoolvoorbeeld