Schoolvoorbeeld:
Softwaresysteem voor machineparkbeheer praktijklokalen

Softwaresysteem zorgt voor tijdig onderhoud van het machinepark. Dit bevordert de veiligheid én bespaart kosten aan reparatie en vervanging.

Inhoud van deze pagina

Het vmbo Techniek werkt veel met handgereedschap en vaste machines. Adequate registratie van het technisch gereedschap en onderhoud daarvan is belangrijk in de strijd tegen machineonveiligheid. Het Edudelta College Middelharnis heeft hier een gedetailleerd systeem voor, waar ook de Nederlandse Arbeidsinspectie bij haar laatste inspectie in de praktijklokalen zeer positief over was. Het gehanteerde systeem is het software managementsysteem MIMACOS, geleverd door Stork Primoteq. Dit registreert het beheer van de technische inventaris in praktijklokalen. Het systeem is vooral een goede praktijk voor de registratie van stationaire of vaste machines. Naast inventarisoverzichten voorziet het ook in de onderhoudsplanningen. Van de investeringen in reparatie en onderhoud levert het systeem financiële overzichten. De inspectieresultaten worden op efficiënte manier gerapporteerd. Docenten kunnen zelf de registratie van technisch handgereedschap in de hand houden, externe specialisten keuren en onderhouden doorgaans de overige machines.

Effect op arbo

Zorgvuldige registratie en onderhoud dringt de machineonveiligheid in praktijklokalen terug.

Winst

Het systeem zorgt voor tijdig onderhoud van het machinepark. Dit bespaart kosten aan reparatie en vervanging van de machines in praktijklokalen.

Plus- en minpunten

+ Het softwaresysteem moet één keer gevuld worden met informatie, daarna geeft het automatisch overzichten en acties aan.

- De software voor het systeem draait nog op DOS-platform en met DOS-schermen. Hierdoor is het systeem niet gebruikersvriendelijk. Het is onduidelijk of de leverancier gaat investeren in een upgrade naar Windows met grafische interface voor nieuwe gebruikers.
- Het softwareprogramma Mimacos sluit nog niet goed aan op de technische ontwikkelingen in het handgereedschap. Bij de testapparatuur voor deze gereedschappen krijgt de koper vaak (gratis) registratiesoftware, die wel gebruikersvriendelijk is. De testapparatuur leest dan soms automatisch de testgegevens in de registratie in. In toenemende mate wordt gewerkt voor handmachines met zogeheten RIFD-tags: microchips in stikkervorm die je op de machines kunt plakken en dan kunt scannen. Dat maakt het registratie- en onderhoudsproces ook weer een stuk sneller.

Kosten

  • De software is gratis ter beschikking gesteld als onderdeel van een dienstverleningscontract tussen de school en Stork Primotech,
  • Het onderhouden van de registratie is afhankelijk van het aantal machines en kost circa 1,5 dag per jaar.

Tips

  • Om het systeem goed te laten werken moet het invullen ervan grondig en gedetailleerd gebeuren.
  • Zorg voor discipline: de actiepunten die uit het systeem rollen moeten daadwerkelijk worden uitgevoerd.
  • Om het systeem goed te laten functioneren moet het actueel zijn. Registreer nieuwe machines dus direct bij aanschaf en verwijder de oude uit het systeem.
  • Leg de verantwoordelijkheid voor de technische staat en het onderhoud van het machinepark bij één persoon neer. Deze ‘onderhoudspromotor’ kan bijvoorbeeld de preventiemedewerker zijn.

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit schoolvoorbeeld.

Reageer op dit schoolvoorbeeld