Norm: Veiligheid derden

Inhoud van deze pagina

Vragen

Is het wettelijk verplicht om bezoekers te registreren?

Nee, niet letterlijk.
In de Arbocatalogus-VO is afgesproken dat, in het kader van veiligheid voor derden, een bezoekersregistratie wordt bijgehouden. Zie ook de norm Veiligheid derden.

Dus in principe houdt een school bij wie er binnen is. In het kader van sociale veiligheid is het ook van belang te weten dat onbevoegden niet zomaar toegang hebben tot het gebouw.

Als het reinigen van ramen is uitbesteed, wie is dan verantwoordelijk voor de veiligheid en het jaarlijks keuren van de reinigingsvoorzieningen?

Het uitgangspunt is dat werkgevers verantwoordelijk zijn en blijven voor de veiligheid van de eigen werknemers.
Als de school het schoonmaken van ramen of gevels heeft uitbesteed aan derden, dan blijft de werkgever van de glazenwassers verantwoordelijk voor de veiligheid van de glazenwassers. De school die opdracht heeft gegeven voor het uitvoeren van de werkzaamheden is verantwoordelijk voor het wijzen op eventuele (verborgen) veiligheidsrisico’s.
In de praktijk moet de werkgever/school met het gevelreinigingsbedrijf afspraken maken om ervoor te zorgen dat de werknemers (de glazenwassers) veilig kunnen werken en dat de voorzieningen worden gekeurd.

Deze informatie vindt u ook in de norm gevelreiniging.